Mavi Ekran Hatası Nedir?

Windows işletim sisteminde sık sık karşılaşılan yanlışlardan olan Mavi Ekran Hatası, kullanıcıları çileden çıkaran sorunların başında gelmektedir. Web sitemizde her Hatayı zaman içinde tek tek inceleyeceğiz ancak bu içeriğimizde hatalara genel pencereden bakacağız. Mavi ekran sorunları genelde deneyimsiz kullanıcıların çözmekte zorlandığı hatalardır zira hatanın çözümü genelde zordur. Bilgisayarlar mavi ekran sorunlarını donanım problemleri sebebiyle vereceği gibi yazılımsal problemlerden kaynaklı olarak da vermektedir.

Bilgisayarlar Neden Mavi Ekran Hatası Verir?

  • Driver-Sürücü Güncellemesi
  • RAM-Bellek Hataları
  • BIOS Sürüm Hatası
  • Donanımların Isı Değerlerinin Yüksek Olması
  • Harddisk Hataları
  • Anakart Kaynaklı Arızalar
  • Ekran Kartı Arızaları
  • Hız Aşırtma (overclock)
  • İşletim Sistemi Kaynaklı Hatalar
  • Güç Kaynağının Yeterli Gelmemesi

Driver Kaynaklı Mavi Ekran Hataları

Driver yani sürücüler bilgisayar donanımlarının verimli bir şekilde çalışmasını gerçekleştiren programlardır. Driver güncellemesi doğru yapılmadığında, ekran kartından ya da başka donanımlardan kaynaklı mavi ekran hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Sürekli mavi ekran hatası alıyorsanız, ilk yapmanız gereken ekran kartınızın sürücüsünü sonrasında da anakartın sürücüsünü güncellemektir. Driver Booster programıyla ekran kartınızı rahatlıkla güncelleyebilirsiniz. Yine ekran kartınızın modelini arama motoruna da aratarak resmi siteden güncelleme yapabilirsiniz.

RAM – Bellek Arızaları

Mavi ekran hatalarının bir başka nedeni ise RAM donanımlarının anlık cevap vermemesidir. RAM uyuşmazlıkları da bu sorunluluğun en mühim nedenidir. Bu noktada yapmanız gereken ilk şey, RAM sayınız iki yada dört adet ise yalnızca tek RAM’le prosedür yaparak alakalı RAM’in sorunlu olup olmadığını test etmektir. RAM miktarını devamlı olarak çoğaltarak RAM’lerinizi manuel olarak test edebileceğiniz gibi, RAM Memory Test uygulaması ile de RAM testi yapabilirsiniz.

Disk – Harddisk Arızaları

Harddisklerin anlık yanıt vermemesinden dolayı da mavi ekran hatası alabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken Harddisk Test Programlarıyla diskinizi test etmektir. İlgili konuyu içeriğimizin başındaki bağlantıya giderek detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

BIOS Sürüm Hatası

Özellikle yeni anakartlara sürekli olarak BIOS güncellemesi gelmektedir. Bunun sebebi de ilgili donanım yeni olduğu için yeterli test imkanına sahip olmadan dağıtılmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden ASUS, GigaByte ve diğer anakart üreticileri resmi sitelerinden sürekli olarak BIOS güncelleme yamalarını paylaşmaktadır. İçeriğimiz buraya kadar olan bölümünde sorunu çözemediyseniz, BIOS sürümünüzü güncelleyebilirsiniz.

Donanımların Isı Değerleri

Tozlanmaya bağlı olarak veya fanların yeteri kadar soğutmamasından kaynaklanan sebeplerden dolayı işlemci ve ekran kartı gibi donanımların yüksek sıcaklıklarda çalışması muhtemeldir. Donanımlar çok yüksek sıcaklıklara ulaştığında da mavi ekran hatalarıyla karşılaşabilirsiniz.

İşletim Sisteminden Kaynaklı Hatalar

Donanımlarınız eski olduğu için Windows 10 işletim sistemini desteklemiyor olabilir. Anakartınızın modelini öğrendikten sonra alışveriş sitelerindeki eski satış konularına veya anakart üretici firmanızın “Özellikler” sekmesi altındaki yere bakarak desteklediği en son Windows İşletim Sistemi sürümünü öğrenebilirsiniz. Bu sürüme düşürerek de sisteminizi deneyebilirsiniz. Eğer mavi ekran hataları ortadan kalkmış ise bu işletim sistemini kullanmaya devam etmelisiniz.

Gevşemiş Kablolar ve Donanımlar

Güç kaynağından anakarta gelen kablolarda gevşeklik olabilir. Gevşeyen kablolar da anlık olarak hataya sebep olduğu için mavi ekran hatası ile karşılaşabilirsiniz. Masaüstü bilgisayar kullanıcısı iseniz kabloları tek tek kontrol edip gevşeyen donanımları da vidalamalısınız.

Kaynak: https://www.kozba.org/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Celal Şengör Serveti! - 2024 - Celal Şengör Kimdir?

Profil Backlink ve Backlink İndexletme

05557570155 - Kimin Numarası? - 2023