CPU Sıcaklık Ölçme Nasıl Yapılır? 2021

CPU Sıcaklık Ölçme Nasıl Yapılır, sorusuna cevap vereceğimiz bu içeriğimizde bilgisayarın en mühim donanımlarından olan İşlemcinin (CPU) Sıcaklığını ölçme prosedürünün nasıl yapıldığını aktaracağız. CPU Sıcaklık Ölçme prosedürünü sağlayan çoğu bedava uygulama bulunmaktadır. Bu yüzden içeriğimizde bu uygulamalarla bu prosedürü nasıl yapabileceğinizi aktaracağız.

Bilgisayarların performansında belirleyici bir tesire sahip olan donanımların sıcaklık değeri, devamlı olarak takip edilmesi gereken mühim bir durumdur. İşlemci ve Ekran kartının devamlı olarak yüksek sıcaklıklarda çalışması alakalı donanımların kullanım ömrünü kısaltmaktadır. Bu yüzden de alakalı uygulamalarla en azından haftada bir gün sıcaklık ölçme prosedürünü yapmanız mühimdir. Darboğaz hatalarının da sebepleri arasında işlemcinin yüksek ısıda çalışması en önemli etkenlerdendir.

CPU Sıcaklık Ölçme Programları

CPU Sıcaklık Ölçme Programları içeriğimizin devamında listelenmiştir.


- Speccy

- SpeedFan

- HWMonitor

- Core Temp

- AIDA64 Temp

Bilgisayar Sıcaklık Ölçme Programsız

Bilgisayar Sıcaklık Ölçme Programsız bir şekilde de yapılabilen bir işlemdir. Diğer yandan, bu işlemi yapabilmek için BIOS'a girmek zorundasınız. Windows veya MAC gibi işletim sistemlerini çalıştırdıktan sonra bu işlemi programsız bir şekilde yapmanız imkan dahilinde değildir.

Diğer yandan bu yöntemin dezavantajları bulunmaktadır. BIOS'da işlemcinin sıcaklık değerini ölçümlediğinizde işlemci herhangi bir yük altında değildir. Bu yüzden de işlemcinin net sıcaklık değeri verisi bu yöntemle ölçümlenememektedir.


CPU Sıcaklık Ölçme - SpeccyCPU Sıcaklık Ölçme - Speccy

Speccy Programı ile CPU Sıcaklık Ölçme

Speccy programı ücretsiz bir program olmakla birlikte bilgisayarın sahip olduğu tüm donanımların sıcaklık değerini ölçebilen bir yazılımdır. Yazılımı kurduktan sonra "Summary" bölümünden tüm donanımlarınızın sıcaklık değerini ölçümleyebilirsiniz.

Speccy programı aynı zamanda ilgili donanımların isim bilgisini de iletmektedir. İlgili görselde de görebileceğiniz gibi Ekran Kartı, Anakart ve İşlemci gibi donanımların isimleri de yer almaktadır.

İşlemci Sıcaklığı en çok kaç olmalıdır? İşlemci ısısı uygun bir masaüstü bilgisayarda 30 derece iken bu sıcaklık sayısal sayısal değeri laptoplarda 50 derecedir. Oyun ve Render gibi işlemlerde ise prosedürcü ısısı en yüksek 80 derece olmalıdır. Bu ısısın üzerindeki bir sıcaklık alakalı donanımın ömrünü kısaltacaktır. İşlemci Sıcaklığı yüksek olursa ne olur? İşlemci ısısı yüksek olduğunda prosedürcünin kullanım ömrü kısalacaktır. Yine prosedürcünin yüksek ısı değerlerinde çalışması donanımdan alınabilecek performansı düşerecektir. İşlemci Sıcaklığı Nasıl Öğrenebilirim? İşlemci Sıcaklığını öğrenebilmek amacıyla Speccy programını kullanabilirsiniz. Speccy programını kurduktan sonra "CPU" ya da "Summary" bölümlerinde prosedürcünin sıcaklık sayısal sayısal değeri ve modeli bilgi kapasitesi yer almaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Celal Şengör Serveti! - 2024 - Celal Şengör Kimdir?

Profil Backlink ve Backlink İndexletme

05557570155 - Kimin Numarası? - 2023