Linux Hosting Nedir? Nasıl Alınır?

Linux işletim sistemine sahip web sitelerinde barınma aracı olarak kullanılan, PHP yazılımına sahip MySQL veri tabanı ihtiyaçlarını karşılayan, açık kaynak kodlu bir sunucudur. Hosting firmaları, Linux tabanlı hosting sunucuları oluşturmak için CENTO'su yani yayın dağıtan yazılımlarından birini kullanıyorlar. Planlanan hostingler, Linux işletim sistemli sunucularda barındıkları için linux hosting deniliyor. Bu sunucunun açık kaynak kodlu olması, PHP gibi dinamik bir yazılım dili kullanması, ucuz olması nedeniyle birçok web geliştirici ve internet siteleri tarafından tercih ediliyor. 

Linux Reseller Hosting Nedir?

Reseller; alıp-satan, bayi, aracı anlamına geliyor. Hosting ise barındırma anlamına geliyor. Reseller hosting kelimelerini birleştirdiğimizde ise bayi tipi barındırma demektir. Kişinin sahip olduğu depolama alanını ve bant genişliğini kullanarak fazla sayıda web sitesi barındırmaya veya hosting pazarlaması yapmaya imkân sağlıyor. Bu imkânı sağlayan hizmetlerden biri de linux reseller hosting planlamasıdır.  Linux reseller hosting,  Linux tabanlı işletim sistemini kullanan web sitelerine hizmet veriyor. PHP desteklidir. WordPress, Joomla, Drupal, Mybb, SMF gibi birçokCMS sistemlerini bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle linux reseller hosting paketleri WordPress site kurulumlarında ve çalışmalarında yüksek performans sergiliyor. Linux reseller hosting HTML, Java, Flash gibi uygulamalarla da uyumlu çalışabiliyor. Veri tabanı olarak MySQL ile iletişim kurabiliyor, WHM/cPanel ile genelde çalışabiliyor.

Linux Hosting Ne İşe Yarar?

Linux hosting, linux tabanlı barındırma olarak da bilinir. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için ideal bir barındırma aracıdır. WordPress,  OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi linux hosting hizmetiile barındırılır. Bu kullanışlı sunucu PHP desteği sunması sayesinde WordPress, Joomla, Drupal gibi içerik yönetim sistemlerini yüksek performansla çalıştırıyor. MySQL, Javascript, Java, Flash, Oracle, PostgreSQL, Informix, Solid, FilePro ile de güçlü şekilde iletişim kurulumu sağlıyor. Linux hosting açık kaynak kodlu olması sayesinde birçok developer (geliştirici)’nin bu barındırmayı seçmesini sağlıyor. Kullanıcının sunucular üzerinde eklenti yapmasına, kişiselleştirmesine izin veriyor. Peki, popüler olan bu sunucuları birbiri ile karşılaştırırsak nasıl bir sonuca varırız?

Linux Hosting Mi Windows Hosting Mi?

Linux ile Windows hostingleri arasında belirgin keskin çizgiler bulunuyor. Öncelikle işletim sistemleri farklı olduğundan kullandıkları yazılım dilleri, veri tabanları, kontrol panelleri linux hosting ile windows hosting arasındaki fark olarak belirtebiliriz. Web siteniz için hosting linux mu windows mu diye karşılaştırmadan ve bu seçimi yapmadan önce bazı farkları farkları göz önünde bulundurmalısınız.  Linux hosting; açık kaynak kodlu, geliştirmeye açık, PHP tabanlı yazılımları destekler, cPanel, Direct admin, Cyber panel gibi kontrol panellerini kullanır. Windows hosting; Lisanslıdır, gelişmeye kapalıdır. ASP, ASP.Net, .net core yazılımlarını destekler. Plesk, Maestro Panel kontrol panellerini kullanır.  Web siteniz için hangi bir hosting seçmeden önce sitenizin alt yapısını iyi bilmeniz gerekiyor. ASP alt yapısına sahip bir site oluşturacaksanızWindows hostingsizin için çok uygun olacağından onu seçmelisiniz. PHP yazılım dilini kullanan bir işletim sistemi kullanıyorsanız Linux hosting kurmalısınız.  Hosting seçiminde; Hangi işletim sistemi, kullanım amacı, ihtiyacınız olan araçlar ve kontrol panelleri nelerdir gibi temel koşullar önünde bulundurulması veya Exchange web sitesi, e-ticaret sitesi, blog gibi bir proje için Linux Hosting güvenlikli ve basit ara yüze sahiptir. Windows hosting ise büyük şirketler tarafından Sharepoint veya Exchange sunucusu olarak da kullanılabiliyor. Basit ve kullanımı kolay bir kontrol paneli istiyorsanız linux hosting panel bunu size sağlayacaktır. Cpanel sayesinde özellikle WordPress, Joomla, phpBB gibi uygulamalarda çok daha hızlı ve etkin bir kullanım sağlıyorsunuz. Windows hosting, Plesk kontrol panelini kullanıyor. Plesk panel, cPanel gibi pek çok farklı araçları bünyesinde barındırıyor. Linux hosting 'in temelde düşük maliyetli olması, webmasterlar için birçok farklı ve kullanımı kolay araçlar sunması popüler olmasını sağlıyor. Profesyonel olmayan kullanıcıların bile web sitesi kurmasını kolaylaştırıyor.

Linux Hosting Kurulumu

Web sitenizin ihtiyacına göre satın aldığınız Linux hosting 'in kurulumu tamamen otomatik olarak yapılıyor. Sistem belirlediğiniz şablon üzerinden kurulumu gerçekleştiriyor. Sunucu bilgilerini mail adresinize gönderiyor. Kurulum işlemi bittikten sonra gelişmiş kontrol paneli sayesinde kişiselleştirme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Linux işletim sistemine sahip bilgisayarınıza cPanel kurmak için linux hosting SSH ortamına erişmeniz gerekiyor. SSH (güvenlik duvarı), genelde de uzak bir makineye bağlanmak ve komutları yürütmek için kullanılıyor. Kullandığınız paket, SSH erişimini destekliyorsa, size verilen kodu kullanarak giriş yapabiliyorsunuz. Kullandığınız paket SSH erişimini desteklemiyorsa, Putty yazılımını kullanabilirsiniz. Putty yazılımını kurduktan sonra SSH erişimi sağlıyorsunuz. Sırasıyla;

  • yum install wget,
  • wget http://layer1.cpanel.net/latest,
  • chmod 777 latest,
  • /latest kodlarını giriyorsunuz. Kodları girdikten sonra kurulum başlayacaktır.

Linux Mail Hosting

Web siteniz ister kişisel isterse ticari olsun ziyaretçi, takipçi veya müşterilerinizle sağlam ve etkili bir iletişim kurabilmeniz için e-mail adresi/adresleri oluşturmanız önemlidir. Linux hosting paketlerinde e-posta adresleri oluşturma hazır olarak geliyor. Barındırma aracını kurduktan sonra, kontrol paneli üzerinden hızlı ve kolay şekilde e-posta adreslerinizi oluşturabiliyorsunuz. Hatta, ziyaretçi takibini, istatistiki bilgileri takip edebiliyorsunuz.  Manuel olarak e-mail server oluşturmak istiyorsanız en yaygın Debian tabanlı bir işletim sistemi olan Ubuntu’yu kurmanız gerekiyor. Sistemi yormaması, az yer kaplaması adına CLI Mod (Sadece komut sistemi) olan versiyonu kurmak yeterlidir.  Linux hosting, Linux işletim sistemini, PHP yazılım dilini kullanan bilgisayarlar için geliştirilmiş bir barındırma aracıdır. Açık kaynak kodlu, geliştirilebilir, ekonomik olduğu için çok popülerdir. Özellikle dünya genelinde popüler olan WordPress işletim sistemini destekleyen bir yapıdadır.  Web sitenizin işlem hacmine göre bir hosting planlaması alarak, birçok avantajdan yararlanabilirsiniz. 

Linux Hosting WordPress Kurulumu

WordPress işletim sistemi Linux altyapısını kullandığı için Linux hosting paketleriyle sunulan Softaculous uygulamasıyla kolayca WordPress kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. CPanelle kurulumu hızlı şekilde yapabiliyorsunuz

https://www.kozba.org/linux-hosting-nedir-nasil-alinir/?feed_id=247&_unique_id=64cbbea1c3e88

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Celal Şengör Serveti! - 2024 - Celal Şengör Kimdir?

Profil Backlink ve Backlink İndexletme

05557570155 - Kimin Numarası? - 2023